LLD Birou de Mediator

Medierea sau instanta de judecata?
O alternativa reala pentru problemele dumneavoastra!

Medierea – este o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, oferind posibilitatea partilor de a-si solutiona litigiile, disputele, conflictele in mod legal si in afara salii de judecata, in conditiile Legii 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procesul de mediere se desfasoara conform unor proceduri si norme bine stabilite, reglementate de legea medierii, codul civil, codul de procedura civila, codul penal, codul de procedura penala, in baza semnarii contractului de mediere, de catre toate partile aflate in conflict.

Avantajele solutionarii litigiilor prin procedura medierii sunt uriase atat pentru partile aflate intr-un litigiu (conflict), sau pentru cei care au deja un proces pe rolul instantelor de judecata, cat si pentru instantele de judecata, care au ajuns sa aiba sute de mii de dosare pe rol.
In anumite litigii care tin de desfasurarea unor contracte, anumite drepturi reale, in materie de familie, dar si in orice alte situatii in care partile o doresc, confidentialitatea procesului este foarte importanta pentru parti, si acest lucru poate fi realizat numai prin procesul de mediere.

In toate instantele de judecata procesele sunt publice !

Cand vorbim despre avantaje reale pentru parti, ne referim la costuri reduse in procesul de mediere, in comparatie cu instanta de judecata, (care implica taxe de timbru, anumite expertize, onorariile avocatilor, traduceri, legalizari, costuri privind anumite deplasari in alte localitati, etc.), rezolvarea conflictului intr-un timp foarte scurt, incepand cu o sedinta sau doua pana la cateva saptamani, si cel mai important aspect Aplicabilitatea imediata a hotararii sau deciziei la care au ajuns partile.

Si totusi, exista un aspect mai important si mai avantajos decat cele relatate deja, si acesta este Acordul de Mediere, care este de fapt hotararea/decizia partilor aflate in conflict!
Acordul de mediere se semneaza in biroul de mediere, de catre Mediator si partile conflictului, fiind un Act sub semnatura privata, care, in functie de natura conflictului isi produce pe deplin efectele, dar poate fi si Autentificat conform Legii 192/2006, la un notar public, sau depus pe rolul instantei de judecata, care printr-o hotarare de expedient, cu puteri depline si irevocabile, devine titlu executoriu in caz de nevoie !

In concluzie, acesta este avantajul major al medierii: se reduc ani intregi de judecata, la doar cateva zile sau saptamani, cu solutii convenabile pentru toate partile aflate in conflict si avand in mana un acord de mediere cuprins intr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, sau o autentificare notariala, in functie de situatie.

Medierea este posibila in toate litigiile in care partile doresc sa isi rezolve conflictul de comun acord prin dialog si negociere, cu ajutorul mediatorului, in conditiile legii.
In baza legii medierii 192/2006, a Directivei Europene nr. 52/2008, a Directivei C.E. 11/2013, Directiva C.E. 123/2006 sar si a art. 21, 227, 451, alin. 1, 545 din Codul de Procedura Civila, a art. 1246, alin.3, 2532, 2672-2278 Cod Civil, art. 23 din Codul Penal, si art. 67, 78, 81, 83, 87, 108, 111, 112, 318, din Codul de Procedura Penala, pot fi solutionate prin procesul de mediere urmatoarele tipuri de litigii, conflicte sau dispute:
1. Litigii comerciale – interpretarea, executarea si rezilierea contractelor, servicii, plati datorate, penalitati, litigii intre societati comerciale, PFA, PFI, Asociatii, Fundatii, etc.
2. Litigii administrative – plati datorate catre asociatiile de proprietari, contestatii procese verbale, etc.
3. Litigii civile – iesire din indiviziune, granituirea, stramutare de hotare, cauze succesorale, mosteniri, transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile sau mobile, executari silite, etc.
4. Litigii in materia dreptului familiei – desfacerea casatoriei, partaje de bunuri comune, stabilirea domiciliului minorului, a pensiei alimentare si de intretinere a copiilor minori, conflicte intre generatii, sau intre rude, etc.
5. Litigii in materia dreptului muncii – concedierea abuziva, munca neplatita, hartuirea, discriminarea, agresiunea, etc.
6. Litigii bancare – contracte de credit, clauze abuzive, concedieri colective, etc.
7. Litigii de malpraxis (raspundere profesionala) – interventii chirurgicale defectuoase, diagnostice medicale gresite, interventii stomatologice necorespunzatoare, etc.
8. Litigii penale - infractiunile care se pun in miscare ca urmare a plangerii prealabile - vatamare corporala, accidente usoare de circulatie, violare de domiciliu, amenintare, distrugere, tulburare de seductie, furt, agresiuni, etc. dar si partea civila in toate dosarele penale. In dosarele penale un Acord de Mediere poate avea ca efect, reducerea pedepsei, executarea cu suspendare sau chiar inchiderea dosarului fara repercursiuni si fara cazier, in conditiile legii.
9. Litigii in materia protectiei consumatorului - servicii defectuoase, produse necorespunzatoare calitativ sau cantitativ, nerespectarea garantiilor acordate, etc.

In baza Art. 2*) alin. 1, din Legea 192/2006, "...persoanele fizice sau persoanele juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, ... in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si alte materii in conditiile prevazute de lege."
Costurile medierii sunt date de onorariul mediatorului, care poate fi suportat in mod egal de catre parti, si in functie de situatie, de anumite plati, pentru pregatirea medierii, anumite expertize sau traduceri daca sunt necesare procesului de mediere.

Sedinta de informare si eliberarea certificatului/procesului verbal doveditor participarii sunt GRATUITE. Atunci cand sunt necesare demersuri din partea mediatorului de convocare a altor parti la sedinta de informare se va percepe un onorariu separat ce va acoperi cheltuielile mediatorului efectuate in acest scop.

Distribuie aceasta pagina !

Adresa:
Str. Ion Berindei nr. 12 bl. 60 sc 3 ap 93 sector 2 Bucuresti

Contact:
Tel/Fax: 021 243 0758
Phone: +40 722 202 923
Email: lecaecon@yahoo.com

Link-uri:
expertccm.ro






© Copyright 2000-2018  LECA LIGIA DANIELA Expert Contabil - Birou de Mediator

created by web66 design